Aanhangwagen verzekeren: ook verplicht?

Elke wagen die zich in het verkeer begeeft, dient verzekerd te zijn. Dit kan in eerste instantie gebeuren met een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid auto, maar ook met een omniumverzekering die boven de BA-autoverzekering nog bijkomende dekkingen heeft.

Maar moet je ook een aanhangwagen (apart) laten verzekeren? En zo ja: Wat is hierbij dan belangrijk om te onthouden?

Verzekering BA-auto

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto verzekerd schade die je in het verkeer met je auto aan derden zou toebrengen. Deze verzekering is verplicht als je met de wagen in België rondrijdt.

Aangezien de inhoud van deze autoverzekering wettelijk is vastgelegd, zal je weinig verschil merken als je BA-autoverzekeringen bij verschillende maatschappijen gaat vergelijken. Dit soort autoverzekering is dan ook de meest goedkope op de markt. Klik hier en leer meer over de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto.

Omniumverzekering

Een omniumverzekering zal duurder zijn omdat deze bijkomende waarborgen verschaft en je verzekerd kan zijn voor eigen schade of schade die buiten eigen wil gebeuren (bijvoorbeeld diefstal, schade door aanrijding met een dier of door slechts weer). Op deze website kan je veel informatie vinden over omniumverzekeringen (klik hier).

Moet ik mijn aanhangwagen verzekeren?

Niet voor elke aanhangwagen of remorque is het nodig om deze apart te laten verzekeren, dit is immers afhankelijk van de maximaal toegelaten massa (MTM) van de aanhangwagen. MTM is de combinatie van laadvermogen en eigen massa samen, of eenvoudiger gezegd: het maximale gewicht dat een aanhangwagen in geladen toestand niet mag overschrijden.

Soms volstaat het gewoon om met een duplicaat van je nummerplaat op de aanhangwagen en de groene kaart in het verkeer te rijden. We gaan even na wanneer je een aanhangwagen wel moet laten verzekeren.

Tip: Neem bij twijfel contact op met je verzekeringsmaatschappij en stel daar de vraag. Het is best mogelijk dat jouw aanhangwagen reeds verzekerd is in je polis BA-autoverzekering.

Aanhangwagen verzekeren

Wat verstaat men onder een aanhangwagen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat er allemaal valt onder de noemer ‘aanhangwagen’ volgens de wet. Daartoe horen onder meer caravans, trailers (om bijvoorbeeld een paard of boot te vervoeren), een landbouwtrekkers of bosbouwtrekkers, opleggers en ook laadbakken op wielen (remorques).

Kortom: elk soort aanhangwagen dat gemaakt werd om aan een motorvoertuig te worden vastgekoppeld om personen of zaken te vervoeren. Dat is een hele boterham dus.

MTM bepaalt alles

De Maximaal Toegelaten Massa (MTM) is belangrijk om na te gaan of je een verzekering moet aangaan voor een aanhangwagen. Heeft jouw aanhangwagen een MTM die maximaal 500kg bedraagt, dan moet je deze niet apart laten verzekeren.

Het kan best mogelijk zijn dat je aanhangwagen een MTM heeft die hoger ligt dan 500kg. In dat geval moet je er voor zorgen dat de aanhangwagen verzekerd is.
Dit kan gebeuren door de aanhangwagen aan je huidige polis te voegen of hiervoor een nieuwe verzekering BA voor af te sluiten. Vermoedelijk zal je hiervoor een extra premie moeten bijbetalen.

Aanhangwagens met een MTM die hoger zijn dan 750kg moeten niet alleen verzekerd worden, maar ook apart worden ingeschreven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Dit kan hier gebeuren. De nummerplaat die je voor de aanhangwagen ontvangt zal beginnen met een Q. Men refereert dan ook vaak naar de Q-nummerplaat om aan te duiden dat het voor een aanhangwagen bedoeld is.

Schade door aanhangwagen

Het is natuurlijk best mogelijk dat er een ongeval plaatsvindt tijdens het slepen met de aanhangwagen. In dat geval zal de BA-autoverzekering tussenkomen voor schade die werd berokkend aan derden.

Als de aanhangwagen niet gekoppeld is aan het voertuig en toch schade berokkend (bijvoorbeeld van een helling op een andere auto botsen) dan zullen aanhangwagens met een MTM tot 500kg vallen onder de familiale BA-verzekering. Voor ondernemingen zal dit de BA onderneming zijn. Zonder een van deze verzekeringen zal je de schade zelf moeten vergoeden.

Aanhangwagens met een MTM die meer dan 500kg bedraagt, moeten sowieso verzekerd zijn. Je kan je dus richten naar de verzekeraar waar je deze verzekering bij hebt afgesloten.

Let op bij omniumverzekeringen: het is immers best mogelijk dat een aanhangwagen niet automatisch onder de polis valt. Bij pechbijstand of rechtsbijstand is de kans groter dat dit wel onder de polis valt. Controleer dus altijd of er in je huidige bestaande polis iets voorzien is voor een aanhangwagen.

Aanhangwagen uitlenen

Wanneer je je aanhangwagen met een MTM van meer dan 500kg uitleent een vrienden of kennissen, hou er dan rekening mee dat je dit ook moet melden aan je verzekeraar. Ook de persoon die de remorque trekt zal zijn verzekeraar op de hoogte moeten stellen. Beide partijen moeten dus met andere woorden steeds op de hoogte zijn welk voertuig de aanhangwagen trekt.

Aanhangwagen tips

Verlies niet uit het oog dat je ook beperkingen hebt op je rijbewijs. Voor sommige aanhangwagens zal je dus een rijexamen moeten afleggen.
Controleer ook iedere keer na het aankoppelen van de remorque of alle lichtsignalisatie (richtingaanwijzers, stoplichten, …) werken.
Net een nieuwe aanhangwagen gekocht? Vergeet dan niet om een duplicaat van je nummerplaat bij te maken om deze aan de remorque te bevestigen.

Remorque verzekeren: samenvatting

  • Aanhangwagens met een MTM < 500kg: vallen onder de BA-autoverzekering van het trekkend voertuig. Losgekoppelde aanhangwagens vallen onder de familiale BA-verzekering.
  • Aanhangwagens met een MTM > 500kg: moeten altijd verzekerd worden.
  • Aanhangwagens met een MTM > 750kg: moeten altijd apart verzekerd worden en ingeschreven worden bij de dienst BIV.

Kostprijs aanhangwagen verzekering

Bij sommige verzekeraars zal je weinig of niets extra moeten bijbetalen. Indien men toch een premie aanrekent voor de aanhangwagen, dan zal deze in principe berekend worden op basis van de Bonus-Malus graad van trekkend voertuig. Het trekkend voertuig en de aanhangwagen wordt in principe bij dezelfde maatschappij verzekerd.

De beste prijs kan je in principe halen bij je huidige verzekeraar. Is dat niet het geval dan wordt het wel eens tijd om autoverzekeringen te gaan vergelijken. Een vergelijking uitvoeren kan volledig online, neemt weinig tijd in beslag en is bovendien gratis en vrijblijvend.

Start hier met het vergelijken van autoverzekeringen

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen