Een auto leasen, wat met omnium?

Je kan een nieuwe auto kopen, maar je kan er ook voor kiezen om een auto te leasen via een leasemaatschappij. Hoe zit het dan met de omniumverzekering?

We geven even kort mee wat leasing precies is, welke soorten er bestaan hoe het dan zit met de omniumverzekeringen en waar je geld op je omniumverzekering kan besparen in het geval van leasing.

Inhoud van het artikel:
>> Auto Leasen >> Kopen of leasen? >> Leasen zonder omnium?

Auto leasen

Wie een auto wil leasen zal maandelijks een bedrag betalen aan de leasemaatschappij. Ze vervangt hiermee de klassieke autolening die je gebruikt om een auto te kopen. Op het einde van de periode krijg je de optie om de wagen al dan niet over te kopen voor het restbedrag. Je kan ook kiezen om een nieuwe wagen te leasen of zelf op zoek gaan naar een nieuwe auto om te kopen.

Er bestaan verschillende soorten lease formules:

  • De financiële lease: De leasemaatschappij blijft eigenaar, je krijgt op het einde een aankoopoptie die 15% of minder van het contract bedraagt.
  • De renting: De leasemaatschappij blijft eigenaar, je krijgt op het einde een aankoopoptie die meer dan 15% van het contract bedraagt.
  • De operationele lease: Bij dit soort leasing betaal je voor extra services. Alle kosten zoals verzekeringen, onderhoud, enz … wordt op factuur gezet.

Het spreekt voor zich dat leasing voornamelijk een service is, en de uiteindelijke aankoop van uw wagen iets duurder zal uitvallen. Een auto aankopen blijft in de meeste gevallen de goedkoopste optie.

sleutel van lease wagen ontvangen

© Shutterstock

Lease versus kopen

Het spreekt voor zich dat leasen voornamelijk gebeurd door ondernemingen die auto’s ter beschikking stellen aan hun bedrijfsleiders of werknemers. Ze hebben een aantal voordelen dat leasen met zich meebrengt: Ze moeten de BTW niet voorfinancieren, er hoeft geen lening aangegaan te worden om de aankoop te financieren, de facturen kunnen direct in kosten geboekt worden (tenzij het gaat om een financiële leasing), …

Het nadeel is natuurlijk het verliezen van een stuk van de vrijheid. Je kan niet alles doen met de auto dat je wilt, maar moet de bepalingen in het contract volgen. Verkopen is bijvoorbeeld niet mogelijk. Zo ook heb je niet altijd zelf de keuze om eender welk type autoverzekering te kiezen.

Het is mogelijk dat het contract verplicht om een omniumverzekering te nemen en je krijgt dan veelal de optie dat de leasemaatschappij hier zelf een keuze zal in maken. De kans is echter wel groot dat deze omniumverzekering duurder uitvalt. Een verzekering samen afsluiten met een lease is niet verplicht (lees verder).

Je weet wellicht ook wel hoe het in de praktijk werkt: Belfius Lease werkt samen met Belfius Verzekeringen waardoor Belfius Lease toch steeds zal proberen adviseren om een omniumverzekering af te sluiten bij Belfius verzekeringen.
Laat je dus niet zomaar vangen, maar doe zelf een vrijblijvende check om na te gaan of je wel degelijk een voordelig aanbod krijgt. Je kan heel eenvoudig verzekeringen vergelijken via Hopala:

Leasen zonder omniumverzekering mogelijk?

Een auto leasen met alleen een verplichte BA autoverzekering zal niet mogelijk zijn. De leasemaatschappij zal je bijna altijd verplichten om een omniumverzekering aan te gaan.

Omdat deze omniumverzekering voor de volledige looptijd van het contract zal gelden, is de kans groot dat deze een stuk duurder uitvalt dan wanneer je zelf op zoek gaat naar goedkopere verzekeringsformules.

Via een franchise kan je wel geld besparen op je omniumverzekering. Je kan dit afspreken met de maatschappij.

Een andere manier om toch geld te besparen op je omniumverzekering is door af te spreken met de leasemaatschappij dat je zelf een verzekeringsmakelaar zoekt voor je omniumverzekering. Je bent dus niet verplicht om de auto te laten verzekeren bij de leasemaatschappij.
Net hier kan je de grootste besparing realiseren omdat je aan de makelaar een offerte kan vragen en zelf kan kijken hoeveel goedkoper je polis zal uitvallen.
 

Wil je natuurlijk alle administratieve formaliteiten tot een minimum herleiden (en als dat al iets mag kosten) dan hoef je natuurlijk niet zelf alle moeite te doen om te verzekeringen te vergelijken en kan je op het aanbod van de leasemaatschappij ingaan.

Heb je echter twijfels over de service van de verzekering? Onthou dan vooral dat je ook zelf een omniumverzekering kan aangaan bij een geleasede wagen.

Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen