Besparen op premie omniumverzekering

Wanneer is een omniumverzekering interessant? Voornamelijk bij de aankoop van een nieuwe auto wordt er gekozen voor een omniumverzekering, maar bestaan er ook manieren om de premie van omniumverzekeringen te drukken?

Is een omniumverzekering nuttig voor u?

Als je een lening afgesloten hebt voor je wagen en je betaald nog steeds voor de wagen af, dan is een omniumverzekering wellicht interessant voor jou. Anders riskeer je bij een ongeval dat je blijft afbetalen voor een beschadigde wagen.

De leeftijd van je wagen zal mee bepalen of de kostprijs van een omniumverzekering te rechtvaardigen valt. Hoe hoog ligt de waarde van de auto bij een ongeval? Dat is een belangrijke vraag om te stellen, want bij nieuwe auto’s zal de waarde aanzienlijk hoger liggen dan bij tweedehands auto’s.

Weegt de premie die je moet betalen voor een omniumverzekering op tegen het bedrag dat je zou terugkrijgen bij een eventueel ongeval? Vergelijk de premie die je betaald en zet deze tegenover de dekking waarvan je geniet bij een kleine of full omnium.

Besparen op uw omniumverzekering premies

Uw keuze is sowieso al gevallen op een omniumverzekering, maar je hebt twijfels over de premie die je betaald en wilt waarschijnlijk nakijken of je nog kan besparen op je premie omniumverzekering? Dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten hoe de premie van een omniumverzekering tot stand komt.

Kostprijs premie omniumverzekering

De premie omniumverzekering wordt berekend aan de hand van diverse factoren. Onder meer volgende factoren worden opgenomen in de berekening van je premie:

  • Het type voertuig (een 4×4 of een bescheiden kleine wagen maken een groot verschil uit in de berekening van een omniumverzekering premie);
  • Het merk en het model van de auto;
  • De cataloguswaarde en de opties die je kan laten verzekeren. Een dure auto zal natuurlijk een duurdere premie omniumverzekering tot gevolg hebben;
  • De evaluatiemethode bij een total-loss;
  • Uw woonplaats speelt ook een rol in de berekening van de premie;
  • Het bedrag van de franchise.

Omniumverzekering premies vergelijken

De auto is naast de woning de tweede grootste kost die een gezin heeft. Je gaat toch ook niet geld lenen bij de eerste de beste bank die je een lening aanbiedt? Net zoals bij een woning, is het belangrijk om meerdere aanbieders te vergelijken.
Je kan verzekeraars eenvoudig met elkaar vergelijken door simulaties uit te laten voeren op hun websites.
Tip: Vergelijk meer dan 10 verzekeraars via Hopala: je zal een voorstel krijgen van de goedkoopste aanbieder op het moment. Start hier met vergelijken via Hopala.

Kies de goedkoopste formules

Wie weinig kilometers rijdt, kan vaak al besparen op zijn verzekeringspremie door te kiezen voor een kilometerverzekering. Het is zeker zo dat Corona Direct als eerste met een echte kilometerverzekering op de markt is gekomen. Intussen heeft Touring ook dergelijke formules die ook bij omniumverzekeringen van toepassing zijn.

Omniumverzekeringen vergelijken loont

Bovenstaand gaven we reeds een opsomming van zaken die de prijs van een omniumverzekering premie beïnvloeden. Maar als je weet dat elke verzekeraar een eigen afweging geeft aan deze indicatoren, dan blijft het duidelijk dat omniumverzekeringen vergelijken nodig is om de meest goedkope omniumverzekering te kunnen vinden.

Sommige partijen zullen een groter risico toekennen aan een motor met een hoger vermogen, terwijl andere verzekeringsmaatschappijen een hoger risico toekennen aan leeftijd. Om te weten te komen welke verzekeringsmaatschappij in prijs geschikt is voor jou, kan je hier starten met vergelijken.


Bescherming auto met omniumverzekering

© Shutterstock


Lagere premie door franchise aan te passen

Besparen op je premie omniumverzekering kan ook door een hoger franchise bedrag te nemen. Dit betekent dat je bij een ongeval zelf zult instaan voor de herstellingskosten bij een ongeval met schade. Een hogere franchise betekend dan ook concreet een groter deel van de kosten die je zelf zal dragen bij eventuele herstellingswerken.

Verzekeringsmaatschappijen zullen doorgaan verschillende franchise bedragen voorstellen. Aan u de keuze om te kiezen voor een hoger franchise bedrag. Onthou dat je dan wel zelf meer kosten zult moeten dragen bij een ongeval.

Lagere premie door aanpassingen in waarde

Op welke manier bepaald een verzekeringsmaatschappij de waarde van uw wagen? Dat kan invloed hebben op de uiteindelijke premie die je voor je omnium betaald.
Wanneer er wordt uitgegaan van de reële waarde van het voertuig, dan wordt er gekeken naar het bedrag dat je werkelijk hebt betaald (a.d.h.v. de aankoopfactuur). Een expert zal in dit geval ook de waarde van uw voertuig bepalen. De premie omniumverzekering zal hier ook lager liggen. Er wordt immers rekening gehouden met kortingen (autosalon) wat niet het geval is bij de cataloguswaarde.

Een andere optie is de aangenomen waarde (cataloguswaarde), waar men op voorhand reeds weet wat er bij een eventueel total-loss zal verkregen worden. Meestal wordt dan ook de cataloguswaarde genomen inclusief de opties.

Dat een wagen zal dalen in waarde tijdens het gebruik ervan mag duidelijk zijn, maar er zijn verschillende manieren om deze ‘afschrijving’ in waarde te berekenen. Dit kan ook verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen onderling. Aangezien dit ook invloed heeft op het bedrag aan schadevergoedingen, zal dit ook mee de kostprijs van je omniumverzekering bepalen.

Lagere premie dankzij Bonus-Malus korting

De manier waarop de Bonus Malus wordt berekend mag de verzekeringsmaatschappij zelf kiezen. Ze beslist dus zelf hoeveel premiekorting ze toekent aan bestuurders die jarenlang schadenvrij rijden.

Als je op zoek gaat naar een nieuwe omniumverzekering, dan kan je dit meenemen in de vergelijking. Wanneer een verzekeringsmaatschappij meerdere jaren schadevrij rijden goed beloont, dan kan de autoverzekering van deze aanbieder misschien op korte termijn de goedkoopste optie worden, ook al is deze het nog niet tijdens het vergelijken?

Stap voor stap een lagere premie bekomen

Er zijn veel zaken die de premie beïnvloeden van een omniumverzekering. Onze grootste tip is dan ook om eerst een algemene vergelijking te laten uitvoeren op Hopala en nadien uw meest favoriete verzekeringsmaatschappijen persoonlijk aan te spreken.

Overloop tijdens het gesprek een aantal puntjes die in het artikel werden aangehaald en tracht op die manier de omniumverzekering te vinden met garanties en waarborgen waar je je het best bij voelt.

Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen