Uitleg bonus-malus en CO2 bonus-malus.

Als je al een autoverzekering hebt bij een maatschappij, dan heb je wellicht al opgemerkt dat de premie die je moet betalen niet gelijk blijft. Chauffeurs die geen ongevallen hebben worden namelijk beloond met een korting, maar wie regelmatig ongevallen veroorzaakt – en dus in fout is – wordt ‘gestraft’ en betalen ze een hogere premie.

De bonus malus is eenvoudig gezegd een cijfer dat weergeeft hoe je premie berekend wordt. Wie een hoge bonus malus heeft, zal meer betalen. Wie dan een lagere bonus-malus heeft, zal minder betalen.

Dit is niet hetzelfde als een “CO2 bonus malus” die we ook op deze pagina zullen bespreken.

Bonus Malus

Het bonus malus systeem werd tot eind 2003 gebruikt omdat het wettelijk verplicht was. Elke autoverzekeraar was dus ook gehouden om dezelfde schalen te gebruiken, bij het berekenen van deze bonus malus.
Sinds 01 januari 2004 is het wettelijk bonus malus systeem niet meer van toepassing in België. Dit betekend concreet dat de autoverzekeraar zelf kan invullen hoe ze dit systeem hanteert. Ze kan de eigen regels opstellen en ook zelf het voordeel bepalen dat met de bonus-malus gepaard gaat.

Door deze wettelijke afschaffing, die gebeurde onder druk van de Europese Commissie, werd het voor autoverzekeraars wel mogelijk om de bonus malus te gebruiken als extra middel om zich beter te positioneren tegenover de concurrentie.

Elke autoverzekeraar zal er zijn eigen invulling aan geven, wie bijvoorbeeld bij Touring verzekeringen een bonus-malus van 0 heeft en al 2 jaar ongevallenvrij is, zal zijn bonus-malus van 0 niet verliezen als hij een ongeluk in fout veroorzaakt. ➥ Bekijk hier Touring verzekeringen.

Voor alle duidelijkheid: schade door diefstal, inbraak, ruitbreuk, hagel, storm en (wilde) dieren hebben in principe geen enkele invloed op de bonus malus.

Berekening bonus malus (BM-graad)

Autoverzekeraars zullen jouw bonus malusgraad berekenen via een schadeattest. Daarop staat het aantal ongevallen op waarbij je betrokken bent (ook als je niet in fout was) van de voorbije 5 jaren.
Dit kan je zelf opvragen via je huidige autoverzekeraar maar ook via de website carattest.be.
Wie dus van verzekeraar wilt veranderen zal dit attest ook moeten opvragen op de website.

Er zijn ook andere factoren die je bonus-malus graad mee bepalen: Het aantal jaren dat je al een rijbewijs hebt, het jaar waarin je voor het eerst een verzekering nam, of de wagen wordt gebruikt voor privé of beroepsmatige doeleinden.

Door het bonus-malus systeem is het ook moeilijk om zelf te berekenen hoeveel je autoverzekering of omniumverzekering zou kosten. Daarvoor vraag je best offertes op bij verschillende verzekeraars of je kan via Hopala één formulier invullen en zij zullen de vergelijking voor jou doen!
➥ Vergelijk hier verzekeringen op Hopala.

Bonus Malus tabelVoor de afschaffing van het bonus-malus systeem betaalde iemand met een bonus-malus van 0 slechts 54% meer van zijn premie. De tabel van vroeger werd hier bijgevoegd en kan je dus gerust eens bekijken.

Nieuwe autobestuurders – meestal jongeren – startten toen op een bonus malus 11 en betaalden 85% van de premie.

Ongeval in fout, wat nu?

ongevalAls je een ongeval in fout veroorzaakt dan zal je premie ongeveer met 10% stijgen. Je stijgt immers een 4-tal stappen in de bonus malus schaal. Veroorzaak je in hetzelfde jaar een tweede ongeval en ben je ook in fout? Dan zal je premie met ongeveer 40% stijgen. Deze cijfers zijn slechts een indicatie, deze berekening kan voor alle verzekeraars verschillen.

Als jongere een eerste autoverzekering afsluiten.

Als beginnend chauffeur of iemand die voor het eerst een autoverzekering afsluit, zal je in principe starten aan een bonus-malus van 11. Dit was echter de toestand voor men het systeem heeft afgeschaft. Autoverzekeraars kunnen daar zelf een beslissing in nemen maar DVV verzekeringen heeft dit bijvoorbeeld wel overgenomen.

TIP: wie reeds bonus malus 0 heeft en een bijkomend gezinsvoertuig wil laten verzekeren (de auto die da door de jongere wordt bestuurd) dan kan dit bij sommige maatschappijen ook gebeuren aan interessante tarieven. Hierop bespaar je flink wat geld, dus vraag er zeker naar bij je verzekeringsmaatschappij. Let ook wel op dat de jongere in kwestie moet opgegeven worden als voornaamste bestuurder.

 

Jongeren kunnen ook besparen op hun verzekering door een auto te nemen met een beperkt vermogen en zich te verzekeren bij dezelfde verzekeraar van hun ouders.

Rijd uw kind slechts occasioneel met de wagen? Dan kan je hem laten toevoegen aan de autopolis als gewone bestuurder en tellen de jaren rijervaring in principe mee. Wanneer je kind nadien op eigen naam een autoverzekering aangaat, dan kan dit aan lagere tarieven omdat de bonus malus hier effect op heeft.

Wat is CO2 bonus-malus?

Elk gewest hanteert een verschillend systeem van belasting. De berekening gebeurd vaak met verschillende facturen waaronder de Co2-uitstoot van uw wagen.

  • In Vlaanderen: wordt de belasting berekend via de wegenbelasting.
  • In Brussel: bestaat er geen belastingsysteem op basis van de Co2-uitstoot.
  • In Wallonië: bestaat er een specifieke taks op basis van de Co2-uitstoot en die wordt geheven bovenop de wegenbelasting. Het Waals gewest kan daarom:
    • Ofwel een eco-bonuspremie toekennen als uw wagen een Co2-uitstoot heeft die lager is dan 71 gram.
    • Ofwel een eco-malustaks opleggen als uw voertuig een Co2-uitstoot heeft die hoger is dan 145 gram.

Wie een voertuig heeft met een lage Co2-uitstoot krijgt een eco-bonuspremie die kan schommelen tussen 250 en 2500 euro. De Co2 bonus-malus staat dus los van het bonus-malus systeem die autoverzekeraars gebruiken bij de berekening van uw verzekeringspremie.

Bent u op zoek naar een nieuwe omniumverzekering of autoverzekering? Via bovenstaande tekst is alweer duidelijk gebleken dat je best offertes aanvraagt bij verschillende maatschappijen om de kostprijs van de premies te vergelijken! Via Hopala kan je verschillende maatschappijen in één keer vergelijken!

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen