Dekt een omniumverzekering ALLE schade?

Met een omniumverzekering geniet je van de meest uitgebreide dekkingen die een autoverzekering te bieden heeft. Afhankelijk of het om een mini omnium of een full omnium gaat, kan je zelf indelen welke dekkingen je het meeste belangrijk vindt.

De volledige omnium zal in ieder geval de meest uitgebreide dekkingen bevatten. Maar dekt een omniumverzekering ALLE schade? En zo nee: Welke verzekeringen zijn dan nodig als aanvulling?

Welke schade is gedekt?

Naast de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto bieden verzekeraars twee types omniumverzekeringen aan: een Mini-omnium en een Full-omnium.

 • BA-autoverzekering: Het is verplicht om minstens een BA-autoverzekering aan te gaan alvorens je je in het verkeer begeeft. Deze dekt zowel lichamelijke schade als materiële schade die werd toegebracht aan derden bij een ongeval.
 • Full omnium: De volledige omniumverzekering zal het slachtoffer vergoeden maar ook de materiële schade aan uw eigen voertuig, zelfs indien je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. Het contract kan bepaalde situaties (bv. dronkenschap) misschien wel uitsluiten.
 • Mini omnium: Een beperkte omnium zal de dekking van eigen materiële schade beperken tot glasbreuk, (poging tot) diefstal, aanraking met dieren en natuurschade en eventuele andere situaties.

Bij een omniumverzekering is de inhoud niet wettelijk vastgelegd, dat wil zeggen dat een verzekeraar zelf een inhoud kan toekennen en specifieke garanties tegen eigen voorwaarden. Dat maakt het dan ook belangrijk om altijd omniumverzekeringen te vergelijken op verschillende niveaus:

 • Verschillende premies van omniumverzekeringen vergelijken;
 • Verschillende dekkingen van omniumverzekeringen vergelijken.
 

Wat opvalt, is het gebrek aan dekking die eigen lichamelijke schade dekt. Indien je betrokken bent in een ongeval en de tegenpartij wordt aansprakelijk gesteld, dan zal diens autoverzekeraar instaan voor alle kosten zoals dokters- en hospitalisatiekosten.

Wordt je zelf aansprakelijk gesteld na een ongeval, dan zal je zelf moeten instaan voor alle medische kosten die de mutualiteit niet terugbetaald.

Aanvullende verzekeringen

Medische kosten kunnen snel oplopen. Om je hier tegen in te dekken zijn er meerdere andere verzekeringen die je kan afsluiten om bijstand en/of een vergoeding te bekomen van medische kosten na een ongeval. Voorbeelden hiervan zijn:

auto met schade na ongeval

© Shutterstock – auto met schade

 • Een bestuurdersverzekering
 • Een hospitalisatieverzekering
 • Een arbeidsongevallenverzekering
 • Een bijstandsverzekering

De bestuurdersverzekering

Een bestuurdersverzekering dekt de lichamelijke schade van de bestuurder. Indien er louter materiële schade is dan zal alleen de omniumverzekering tussen komen. Een bestuurdersverzekering komt met andere woorden alleen tussen als je gewond én in fout bent.

Heb je geen bestuurdersverzekering? Dan zal je je wel kunnen beroepen op de mutualiteit, maar hou er dan wel rekening mee dat niet alles gedekt zal zijn en dat je zelf ook zal moeten instaan voor een eigen deel.

De jaarlijkse premie van een bestuurdersverzekering kan variëren en soms zelfs oplopen tot 100 euro. Toch is het belangrijk om na te gaan of lichamelijke schade nog niet gedekt is door een andere verzekering zoals de hospitalisatieverzekering.

Gratis bestuurdersverzekering mogelijk?

Bij bepaalde verzekeraars is het mogelijk om een gratis bestuurdersverzekering te krijgen. Bij Ag Insurance is dat bijvoorbeeld het geval wanneer je je in de laagste bonus-malusgraad bevindt. Andere verzekeraars zullen hoogst waarschijnlijk een zelfde voorwaarde stellen.

Het is absoluut handig als je een gratis bestuurdersverzekering kan krijgen, maar laat u niet verleiden om hierdoor van autoverzekering te veranderen. Een andere omniumverzekering zal misschien minder interessant zijn.

Bestuurders die zich in de laagste bonus-malus graad bevinden hebben de voorbije jaren geen ongeval veroorzaakt, waardoor de bonus-malus jaarlijks zakt – en houden beperkte risico’s in voor de verzekeraar. Hierdoor zijn sommige verzekeraars dan ook bereid om een gratis bestuurdersverzekering aan te bieden.

Tip: Geniet je al van de laagste bonus-malus graag bij jouw verzekeringsmaatschappij? Stel dan eens de vraag of je niet kan genieten van een gratis bestuurdersverzekering.
Heb je reeds een bestuurdersverzekering? Vraag dan even aan de verzekeringsmaatschappij of je makelaar of je geen korting op de premie kan krijgen als je al enkele jaren ongevallenvrij rond rijdt.

Lees hier meer over bestuurdersverzekeringen →

Andere aanvullende verzekeringen

Andere verzekeringen kunnen ook nuttig zijn om te bekijken of je daar al dan niet gebruik kan van maken bij een ongeval. Zo kan de bestuurdersverzekering zeker een waardevolle aanvulling betekenen, maar dien je er ook op te letten dat je niet oververzekerd bent.

Indien een ongeval plaatsvindt op weg naar het werk, of tijdens de werkuren, dan kan je in principe terecht bij de verzekeraar van uw werkgever. Elke werkgever is immers verplicht om voor diens personeelsleden een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten.

Een hospitalisatieverzekering zal alleen tussenkomen bij een opname in het ziekenhuis. Samen met de mutualiteit kan u dus al een deel van de medische kosten na een ongeval in fout recupereren.

Daarnaast kan ook een bijstandsverzekering nuttig zijn wanneer je veel in het buitenland rijdt. Bij een ongeval in het buitenland zal niet alleen het vervoer geregeld worden voor alle inzittenden (inclusief de bestuurder) maar is er ook een medische tussenkomst – tot een bepaald bedrag – voor medische kosten in het buitenland.

 
VerzekeraarEigenschappen omniumverzekeringBerekenen
Corona Direct logo
 • Beste kilometerverzekering
 • Bespaar tot 50% op je premie bij < 15.000 kilometers/jaar

Gratis simulatie

dvv verzekeringen logo
 • Keuze uit 3 formules: Volledige Omnium, Beperkte Omnium of alleen Brand & Diefstal

Gratis simulatie
Jongverzekerd logo
 • Autoverzekering voor inwonende jongeren
 • Gezinspakket: Dus ook voor de ouders
 • Het nest verlaten? Voordelen behouden!
 • Ook voor motorrijders

Meer informatie
Hopala verzekeringen logo
 • Vergelijk meer dan 10 autoverzekeringen
 • Gratis dienst

Gratis simulatie
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen