Franchise bij omniumverzekeringen

Wanneer u wat informatie aan het opzoeken bent omtrent een omniumverzekering, dan is het interessant om niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken. Ook in de polisvoorwaarden staan belangrijke zaken. Bijvoorbeeld: hoe zit het met de franchise bij de omnium?

Franchise bij omniumverzekeringen

De franchise is het bedrag dat zelf moet worden betaald bij een aanrijding in fout. De verzekeringsmaatschappij hoopt op deze manier dat de bestuurder van de wagen voorzichtiger is. Onvoorzichtigheid betekent immers dat er zelf betaald moet worden. De franchise vertaalt zich normaal in een lagere premie.

U bent bijvoorbeeld wat onvoorzichtig en begint te slippen op het wegdek. De wagen raakt net de vangrail en er is lichte schade aan de carrosserie ter waarde van 250 euro. Contractueel werd de franchise bij de omnium vastgesteld op 300 euro en bijgevolg moet u de factuur van 250 euro zelf betalen. Zou de schade 400 euro moeten zijn, dan zou de verzekering 100 euro opleggen.

Franchise en premiebedrag

Hoe hoger de franchise bij de omniumverzekering, des te lager de te betalen premie. Het is dus belangrijk om te kijken hoe het precies zit met de vrijstelling. Zo komt u bij een eventueel schadegeval niet plots voor een financiële verrassing te staan.

Voor zowel de verzekeringsmaatschappij als de verzekeringsnemer kan een franchise voordelen opleveren. Voor jou als verzekeringsnemer zal de premie van je omniumverzekering lager liggen naarmate de vrijstelling of franchise stijgt. Voor de verzekeringsmaatschappij ligt het voordeel dat er geen tijd moet worden gemaakt aan het dossier als de schade aan het voertuig beperkt is.

autoschade franchise

© Shutterstock – Auto met schade

Daarnaast tracht ze met deze vrijstelling jou ook aan te manen om voorzichtig te rijden. Bij een aanrijding moet je als verzekeringsnemer namelijk een deel zelf betalen: Hoe hoger de vrijstelling dan ligt, hoe meer je uit eigen zak zal moeten betalen.

Franchise berekening

Het franchise bedrag wordt meestal berekend op een percentage van de waarde van de auto. Dat kan bijvoorbeeld 2% zijn van de verzekerde waarde. De franchise kan verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen onderling. In de meeste gevallen kan je kiezen uit een aantal verschillende mogelijkheden wat franchise betreft. Het is ook mogelijk dat een verzekeraar voorwaarden stelt aan specifieke formules (bijvoorbeeld een formule qua franchise enkel voor mensen met een Bonus-Malus van nul of lager toegankelijk maken).

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen