Is een full omnium noodzakelijk?

Een full omnium is zowat de meest complete verzekering die je kan afsluiten voor je wagen. Een full omnium autoverzekering kent de meest uitgebreide dekkingen, maar is dat ook voor jou wagen geschikt? Uiteraard is er altijd nog iets meer mogelijk door middel van aanvullende dekkingen, maar een volledige omnium volstaat in de meeste gevallen.

Of dergelijke verzekering noodzakelijk is, dat hangt volledig af van uzelf. In principe is een BA-verzekering reeds voldoende voor de meesten. Het is de verzekering die enkel en alleen de schade aan derden zal vergoeden én ook minimaal verplicht is om je met de auto in het verkeer te begeven. Eigen schade is dan voor eigen rekening indien u in fout bent.

Een full omnium autoverzekering

Zonde indien u net een wagen van aanzienlijke waarde heeft gekocht. Maakt u dan een fout (ongeval in fout), dan zou dat een enorme financiële tegenvaller betekenen. Om dergelijke risico’s aan te pakken werd de omniumverzekering in het leven geroepen. De kleine omnium zal naast de dekkingen van de basisverzekering ook volgende risico’s dekken:  diefstal, brand, natuurkrachten, en glasbreuk. Met andere woorden: de zaken waar u eigenlijk niet veel kunt aan doen.

Een full omnium zal bijkomend ook ‘eigen schade’ dekken. Dus een paaltje raken of een ongeval veroorzaken en de verzekeringsmaatschappij komt financieel tussen. Uiteraard moet je altijd eerst goed de polisvoorwaarden doornemen. Vaak is er sprake van een franchise. In dit geval moet u een klein deel van de schade zelf betalen bij een aanrijding in fout.

volledige bescherming auto full omnium nodig of niet?

© Shutterstock – Full omnium of niet?

Optioneel: een Mini-omnium

Voor wagens die niet helemaal nieuw meer zijn, maar toch een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen kan een mini-omniumverzekering misschien een ideale tussenoplossing zijn. Een mini omniumverzekering is hetzelfde als een BA-autoverzekering, maar met een aantal waarborgen daarbovenop. Diefstal, brand, glasbreuk, schade door natuurkrachten of door aanrijding van een dier zijn dan mee verzekert. Een mini-omnium is dan ook het populairst bij mensen die een auto hebben tussen 2 en 5 jaar oud.

Een full omniumverzekering is in grote lijnen hetzelfde als een mini-omnium, maar daarop komen nog extra waarborgen. Zo zal je ook kunnen rekenen op terugbetaling bij schade aan je eigen voertuig, zelfs al ben jij in fout en heb jij het ongeval veroorzaakt.

Full omnium premie

Een full omnium is best duur en het kan dus de moeite lonen om de premie van meerdere maatschappijen te vergelijken. Kijk ook precies wat er allemaal inbegrepen zit in deze verzekering, want de inhoud van een omniumverzekering kan (behalve de wettelijke basis) verschillen bij elke verzekeringsmaatschappij. Vaak zijn er nog bijkomende voordelen: hulpverlening, vervangwagen en dergelijke, … die ook hun meerwaarde aan een verzekering kunnen bieden.

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen