Omnium fietsverzekering: Tips, info en vergelijken

Fietsverzekeringen winnen aan populariteit en dat lijkt logisch. Door de toegenomen interesse in elektrische fietsen en de vele fervente fietsliefhebbers die vaak fietsen kopen in een duurder segment, wint het belang aan (omnium) fietsverzekeringen.

Is een fietsverzekering voor iedereen interessant? Wat mag je verwachten van een omnium fietsverzekering, en hoeveel kost het? Op deze pagina gaan we dieper in op het onderwerp opdat je kan nagaan of een omnium fietsverzekering een interessante aanvulling voor jou is.

Waarvoor dient een fietsverzekering?

Jouw wagen dien je verplicht te verzekeren met minstens een BA autoverzekering. Dat is wettelijk verplicht. Optioneel kan je kiezen voor een omniumverzekering voor bijkomende dekkingen. Een omniumverzekering wordt het vaakst afgenomen bij de aankoop van een nieuwe auto. Maar hoe zit het met dure fietsen?

Een fietsverzekering dient om diefstal en/of schade aan de fiets te dekken. Het is geen verplichte verzekering, tenzij in bepaalde gevallen. De fietsverzekering kan bijvoorbeeld wel verplicht zijn als het gaat om een elektrische fiets dat op zichzelf kan rijden.

Fietsverzekeringen vergelijken is geen eenvoudige opgave. De voorwaarden verschillen soms heel erg sterk tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen. Sommige verzekeraars dekken alleen schade in het binnenland. Andere verzekeraars kijken wel buiten de landsgrenzen maar ook daar kunnen uiteenlopende voorwaarden van toepassing zijn.

Tip: Wie vaak de fiets meeneemt op vakantie of regelmatig in het buitenland gaat fietsen, kan eerst een selectie maken van verzekeraars wiens fietsverzekering ook jouw fiets dekt in het buitenland.

Welke fietsen kan je verzekeren?

In principe kan je elk soort fiets verzekeren. Echter is het wel zo dat bepaalde verzekeraars hun aanbod beperken tot een specifieke categorie van fiets. Zowel de aankoopprijs, het soort dekkingen dat je wenst, als het type fiets kunnen een invloed hebben.

Zoals gesteld, kan in principe elk soort fiets wel verzekerd worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een gewone stadsfiets (vaker deze van het duurdere segment), inclusief bakfietsen en ligfietsen;
  • Een vouwfiets of plooifiets (handig in combinatie met de trein voor het woon-werk verkeer);
  • Een mountainbike of koersfiets;
  • Een elektrische fiets, hybride fiets of pedelec;
  • Enz…

Tip: Sommige verzekeraars sluiten bepaalde soorten fietsen uit. Een eerste belangrijke controle is dan ook om na te gaan welke verzekeringsmaatschappij jouw type fiets wel kan verzekeren.

Direct fietsverzekeringen vergelijken?

Start hier om direct fietsverzekering premies te berekenen bij onze partners. Tip: Vraag bij elke partner een offerte aan om alle fietsverzekeringen grondig met elkaar te kunnen vergelijken.

VerzekeraarEigenschappen fietsverzekeringBerekenen
Allianz logo
  • Voor alle type fietsen
  • Wereldwijde dekking
  • Geen afschrijving eerste 3 jaren

Gratis simulatie
dvv verzekeringen logo
  • Wereldwijde dekking
  • Zowel fietsverzekering als fietsbijstand mogelijk
  • Geen franchise vanaf 100 euro

Gratis simulatie
Mefirst verzekeringen logo
  • Omnium fietsverzekering voor alle type fietsen
  • Bijstand en pechverhelping inbegrepen
  • Beperkte vrijstelling

Gratis simulatie
→ Bekijk hier de fietsbijstand van DVV verzekeringen »

Soorten fietsverzekeringen

We kunnen wel een duidelijk onderscheid maken tussen een gewone fietsverzekering en een omnium fietsverzekering.

Vergeet echter niet dat een fietsverzekering afsluiten doorgaans alleen mogelijk is indien het gaat om een nieuwe fiets of een fiets die maximaal twee jaar oud is. Een fietsverzekering zal ook beperkt in tijd zijn (bijvoorbeeld een vaste periode van 3 jaar).

Een gewone fietsverzekering

Met een gewone fietsverzekering verzeker je je tegen diefstal. Ook geleden materiële schade bij poging tot diefstal wordt doorgaans vergoed. Een courant voorbeeld is dan ook een geforceerd fietsslot.
Andere schade zoals een kapot achterlicht of schade aan de banden is niet gedekt. Er bestaat immers geen direct bewijs dat deze schade afkomstig is van een poging tot diefstal.

Bij diefstal van je fiets zal je van de verzekeringsmaatschappij een bedrag ontvangen waarmee je een nieuwe, vergelijkbare fiets kan kopen. Dit bedrag wordt berekend volgens overeengekomen in het contract.
Doorgaans zijn bepaalde accessoires niet mee verzekerd, al bestaan er wel fietsverzekeringen die dit niet uitsluiten. De voorwaarden van fietsverzekeringen vergelijken blijft dus zeker een belangrijke taak om een fietsverzekering te vinden waarbij je je gelukkig kan voelen.

Dagelijks worden er in België honderden fietsen gestolen. Er zijn ook georganiseerde bendes actief die zich richten op duurdere fietsen. Een dure stadsfiets of elektrische fiets verzekeren kan met andere woorden nuttig zijn. Zeker indien je vaak met je fiets in risicozones verblijft (drukke steden, evenementen, ;..).

Men zal jou echter wel een aantal verplichtingen opleggen opdat je een vergoeding kan krijgen. Zo kan het vereist zijn dat je een degelijk fietsslot moet aanschaffen. De ene maatschappij vereist een degelijk fietsslot van meer dan 60 euro, een andere verzekeringsmaatschappij zal een ART-goedgekeurd fietsslot als voorwaarde stellen.

Omnium fietsverzekering

omnium fietsverzekering voor elektrische fiets

© Pixbay – Elektrische fiets

Net zoals bij een gewone fietsverzekering zal een omnium fietsverzekering diefstal en schade aan de fiets bij poging tot diefstal dekken. Daar bovenop zal ook de schade aan je fiets na een ongeval gedekt zijn. Het maakt hierbij niet uit of de schade door jezelf of door een derde werd veroorzaakt.

Om recht te hebben op je vergoeding bij een fietsomnium, kan het contract wel voorzien dat de herstelling van de schade wordt uitgevoerd door een erkend hersteller. Indien zou blijken dat de herstellingskost hoger ligt dan de waarde van de fiets (= totaal verlies) zal de verzekeraar een vergoeding voorzien waarmee je een nieuwe fiets kan kopen.

Niet alleen schade door een ongeval is gedekt, ook de schade die werd berokkend door vandalisme of een valpartij is gedekt bij een omnium fietsverzekering.

Omnium fietsverzekering kostprijs

De kostprijs van een omnium fietsverzekering premie is moeilijker te bepalen en zal doorgaans afhankelijk zijn van de waarde van de fiets of e-bike.

Ook de grootte van de franchise is een belangrijk element in het vergelijken van omnium fietsverzekeringen. Hoe hoger je eigen bijdrage (= franchise of vrijstelling) ligt, hoe goedkoper de verzekering zal uitvallen. Dit wil dan ook zeggen dat het bedrag dat je zelf moet betalen, hoger zal liggen bij een ongeval of schade.

Veel verzekeraars maken ook een onderscheid tussen regio’s. Sommige regio’s kennen een groter risico op diefstal en schade dan andere regio’s.

Korting op premie fietsverzekering: Vraag na bij de verzekeringsmaatschappij of een korting kan voorzien worden op de fietsverzekering premie indien de fiets wordt voorzien van een Datatag of een Diefstal Preventie Chip. Dit systeem zorgt er voor dat jouw fiets sneller door de politie kan teruggevonden worden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een derde kan schade toebrengen aan jouw fiets, maar terwijl je onderweg bent met de fiets kan het gebeuren dat jij zelf een ongeval veroorzaakt of schade toebrengen aan iemand anders. Fietsers en voetgangers worden gedekt door de familiale verzekering.

Een familiale aansprakelijkheidsverzekering (ook wel gezinsverzekering genoemd) is niet wettelijk verplicht maar zeker geen overbodige luxe. Ongeveer 90% van de Belgen hebben een familiale verzekering.

Een familiale verzekering kost ongeveer 80 euro tot 100 euro per gezin. Het hele gezin waaronder jijzelf, jouw partner en jullie huisdieren zijn gedekt door deze verzekering. Een hond die per ongeluk een voorbijganger aanvalt, iemand met de fiets aanrijden, of per ongeluk als voetganger een auto raken en beschadigen, … het valt allemaal onder de familiale verzekering.

Fietsverzekering of inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt de schade of diefstal van jouw inboedel. Onder inboedel verstaat men alle verplaatsbare huisraad zoals je meubilair, kledij, multimedia apparaten, enz … Geld, waardepapieren, juwelen en kunstwerken vallen hier echter niet onder en dien je apart te verzekeren.

Een inboedelverzekering zit vaak al inbegrepen in de brandverzekering. Bij diefstal uit je woning, of schade door een brand zal de fiets met andere woorden gedekt zijn. Toch kan een bijkomende fietsverzekering of fietsomnium geen overbodige luxe zijn want een inboedelverzekering zal niet tussenkomen indien de gebeurtenis op een andere locatie plaatsvindt.

Wie zowel een fietsverzekering als een inboedelverzekering heeft, zal vaak van de maatschappij te horen krijgen om eerst de fietsverzekeraar aan te spreken. Bij een inboedelverzekering zal men jou doorgaans niet verplichten om de fiets op slot te zetten. De voorwaarden liggen doorgaans iets lager.

Berekening verzekerde waarde fiets

De verzekerde waarde van een fiets wordt doorgaans op twee verschillende wijzen bepaald. Welke methode wordt gebruikt hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. De meest gebruikte waardering is deze op basis van nieuwwaarde (vaak de factuurwaarde of aanschafwaarde).
Toch is het zo dat de aanschafprijs niet de verzekerde waarde zal zijn. De verzekeringsmaatschappij zal daarop een percentage toepassen en de verzekerde waarde bepalen op basis hiervan. Zo kan het zijn dat de verzekerde waarde 80% bedraagt van de aankoopprijs.

Een andere methode dat men gebruikt om de verzekerde waarde te berekenen is door hierop maandelijks een afschrijving of waardevermindering op toe te passen. Zo kan de verzekerde waarde het eerste jaar tijdens de verzekering gelijk blijven maar vanaf de dertiende maand met 2% dalen.
Bij diefstal of een schadegeval neemt men dan de verzekerde waarde op het moment dat de gebeurtenis zich heeft voorgedaan.

Fietsverzekeringen vergelijken

Start hier om direct fietsverzekering premies te berekenen bij onze partners. Vergeet ook niet om na te vragen bij de fietshandelaar of hij reeds samenwerkt met een verzekeraar en een interessant voorstel kan doen!

VerzekeraarEigenschappen fietsverzekeringBerekenen
Allianz logo
  • Voor alle type fietsen
  • Wereldwijde dekking
  • Geen afschrijving eerste 3 jaren

Gratis simulatie
dvv verzekeringen logo
  • Wereldwijde dekking
  • Zowel fietsverzekering als fietsbijstand mogelijk
  • Geen franchise vanaf 100 euro

Gratis simulatie
Mefirst verzekeringen logo
  • Omnium fietsverzekering voor alle type fietsen
  • Bijstand en pechverhelping inbegrepen
  • Beperkte vrijstelling

Gratis simulatie

Aanvullende waarborgen bij fietsverzekeringen (opties)

Naast een fietsverzekering is het mogelijk om deze aan te vullen met bijkomende waarborgen. Deze zijn niet verplicht maar kunnen nuttig blijken. We geven graag een overzicht van mogelijke aanvullende dekkingen bovenop je fietsverzekering.

  • Fietsbijstand: Fietspech? Wie vaak onderweg is met de fiets, kan baat hebben voor deze aanvullende dekking pechverhelping fiets.
    Je kan beroep doen op de fietsbijstand indien er problemen zijn met de batterij van je elektrische fiets, er problemen zijn met de ketting of banden, … je kan op elk moment van de dag rekenen op bijstand.
    Doorgaans is dat alleen in België maar bij sommige aanbieders is dit ook in het buitenland mogelijk. Je fiets wordt onmiddellijk hersteld. Als dat niet mogelijk is brengt men de fiets naar een plaats waar herstellen wel mogelijk is en brengt men jou naar je bestemming.Bekijk hier de fietsbijstand van DVV verzekeringen »
  • Materiële schade: Afhankelijk van de verzekeraar kan een extra dekking voorzien worden indien er schade aan de fiets is door een brand of wanneer deze schade berokkend werd door dieren of natuurkrachten.
  • Rechtsbijstand: Een rechtsbijstandverzekering komt tussenbeide indien er een geschil zou optreden met een derde. Dit is geen verplichte verzekering maar in sommige gevallen heel erg nuttig. Vooral bij elektrische fietsen waar een fietsverzekering verplicht is, valt dit zeker te overwegen.
  • Burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuigen: Indien jouw elektrische fiets sneller gaat dan 25 km/u of het maximum vermogen van 250 watt overschrijdt, dan zal een BA verzekering wettelijk verplicht zijn. Lees meer hierover in de volgende rubriek.

Wanneer is een fietsverzekering wettelijk verplicht?

Het is niet altijd even duidelijk wanneer een fietsverzekering (en/of rijbewijs) verplicht is bij bepaalde elektrische fietsen. We trachten een kort en bondig overzicht te geven, maar wie zeker wil zijn van de meest recente wetgeving hieromtrent, kan steeds kijken op de website van FOD Mobiliteit waar een handig schema terug te vinden is.

Wettelijk gezien wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten fietsen:

  • Een fiets met elektrische hulpmotor (vermogen lager dan 250 W en een maximum snelheid van 25 km/u);
  • Een gemotoriseerde fiets (vermogen lager dan 1.000 W en een maximum snelheid van 25 km/u);
  • Een speed pedelec (vermogen lager dan 4.000 W en een maximum snelheid van 45 km/u).

Een fiets met elektrische hulpmotor beschikt alleen over trapondersteuning. Je dient dus zelf te trappen om ondersteuning van de motor te kunnen krijgen. Een fietsverzekering is niet verplicht en een rijbewijs of inschrijving is niet nodig.

Een gemotoriseerde fiets heeft een snelheidsbeperking tot 25 km/u met een motor dat ook autonoom werkt. Je hoeft niet zelf te trappen om rond te kunnen rijden. Indien de motor enkel en alleen trapondersteuning geeft is een fietsverzekering niet verplicht. Indien de motor autonoom kan werken zal een fietsverzekering wel verplicht zijn. Een rijbewijs of inschrijving is niet nodig.

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarmee snelheden tot 45 km/u kunnen gehaald worden door zelf mee te trappen. De trapondersteuning stopt met andere woorden niet bij een snelheid van meer dan 25 kilometer per uur.
Omwille van de hoge snelheid die speed pedelecs halen, worden ze geplaatst onder de categorie van bromfietsen. Voor een speed pedelec is een fietsverzekering verplicht. Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto). Bovendien dient de elektrische fiets ingeschreven te worden via DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen).

Uitsluitingen dekkingen fietsverzekering

Een aantal gebeurtenissen of zaken zullen niet gedekt worden door een (omnium) fietsverzekering. Bij het ondertekenen van je verzekeringscontract zal je deze normaliter kunnen terugvinden.

Doorgaans sluiten fietsverzekeraars bepaalde zaken uit. Het gaat dan om slijtage van de fiets, fouten te wijten door de fabrikant, aparte beschadigingen aan accessoires, schade na deelname (betalende) wedstrijden en fietsen die niet voorzien zijn van een goedgekeurd fietsslot.
Het spreekt voor zich dat opzettelijk aangebrachte schade ook niet gedekt wordt, net zoals schade ten gevolge van roekeloos rijgedrag of schade indien men in dronken toestand fietst.

Accessoires kunnen bij sommige verzekeraars wel mee opgenomen worden in de verzekerde waarde maar zullen niet vergoed worden indien enkel een accessoire beschadigd raakt zonder dat er schade is aan de rest van de fiets. De waarde van de accessoires dien je ook aan te tonen door een factuur voor te leggen.

Een lijst van algemene uitsluitingen kan je terugvinden bij de verzekeringsmaatschappij. Lees deze aandachtig door.

Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen