Omniumverzekering en vrijstelling berekenen

Bij een omniumverzekering is er vaak sprake van een vrijstelling (of franchise). Bij een verzekering met vrijstelling moet je een deel van de schade zelf betalen. Bij een omniumverzekering vertegenwoordigt dit bedrag vaak een zeker percentage van de waarde van de wagen.

Indien je in fout bent (en er niemand anders verantwoordelijk is voor de schade), dan moet je een deel van de schade zelf betalen. Alles boven het bedrag van de vrijstelling is dan voor de rekening van de verzekeringsmaatschappij. Wat zijn de voordelen en nadelen van dit systeem?

Omnium met vrijstelling

Wanneer je aan het kijken bent om een omniumverzekering af te sluiten, dan is het verstandig om eerst te vergelijken. Vaak kom je dan de term ‘vrijstelling’ tegen. De gewone franchise of vrijstelling is het bedrag dat u zelf moet ophoesten bij een eventueel schadegeval. Een autoverzekering met vrijstelling kiezen zorgt voor enkele voordelen bij beide betrokken partijen:

  • Voor de verzekeringsnemer zal de kostprijs lager zijn (een omnium zonder franchise is duurder).
  • De vele kleine schadegevallen zullen dan ook niet voor rekening van de verzekeringsmaatschappij zijn, en dus moeten ze er dan ook geen tijd aan besteden (geld en tijd winnen want kleine schadedossiers vergen heel wat administratie).
  • De verzekeringsmaatschappij hoopt dat de bestuurder met enige voorzichtigheid rijdt. Bij een aanrijding met fout moet de verzekeringnemer namelijk een deel zelf betalen.
  • Voor de verzekeraar is het ook een manier om verzekeringsfraude bij kleine schadedossiers te voorkomen.

In een BA autoverzekering zal meestal geen franchise voorzien worden, maar het kan in sommige gevallen wél: bijvoorbeeld bij autoverzekeringen voor jonge bestuurders kan men eisen dat er een contractuele vrijstelling wordt voorzien in het contract.

Veelal is de franchise een x aantal procent van de waarde van de wagen. Bij de zoektocht naar de beste omniumverzekering is het dan belangrijk om te kijken hoe het zit met de vrijstelling. De ene aanbieder is de andere niet en dankzij een speurtocht kom je dan ook niet voor verrassingen te staan.

Vrijstelling berekenen mogelijk?

Er zijn verschillende manieren waarop een vrijstelling kan berekend worden. Dit is vooral afhankelijk van het aanbod van de verzekeringsmaatschappij waaruit je kan kiezen. We onderscheiden een aantal veel voorkomende manieren waarop de vrijstelling van een omniumverzekering kan berekend worden:

  • Vast bedrag: Het bedrag van de vrijstelling blijft onveranderd. Wanneer een schadedossier wordt ingediend dan zal het afgesproken bedrag steeds voor jouw rekening zijn.
  • Percentage schadevergoeding: Het bedrag van de franchise kan berekend worden volgens een percentage van het totaal aan schadevergoedingen waarop je recht hebt. Stel dat je na een ongeluk een herstelling moet laten uitvoeren van 1.000 euro en een franchise heeft van 10%, dan zal je 100€ zelf moeten opleggen en ontvang je een schadevergoeding van 900€.
  • Percentage waarde auto: De vrijstelling kan ook bepaald worden aan de hand van de cataloguswaarde van uw auto. Hoe duurder uw auto, des te hoger de vrijstelling ook zal zijn.
  • Variabele vrijstelling: Het franchise bedrag zal hoog starten maar elk jaar afnemen. Dit is een soort beloning om schadevrij te rijden.
  • De Engelse vrijstelling: Wanneer de schade hoger ligt dan het bedrag van de vrijstelling, dan zal je het volledige schadebedrag terugbetaald krijgen. Is de schade kleiner dan het franchise bedrag, dan ontvang je niets en moet je zelf opdraaien voor alle kosten.
  • Geen vrijstelling: Het is best mogelijk dat je kan kiezen om geen vrijstelling te nemen. In dat geval zal je wel rekening moeten houden dat de premie van je omniumverzekering veel hoger zal liggen.
zandloper met geld

© Shutterstock

Even een voorbeeld: je bent wat onvoorzichtig en je raakt een paaltje. Schade is aanzienlijk en zou €500.00 kosten. De vrijstelling is een vast bedrag van 400 euro en je moet deze dan ook zelf betalen. De overige 100 euro wordt dan door de verzekeringsmaatschappij betaald. De hoogte van de vrijstelling wordt natuurlijk contractueel vastgesteld. Des te hoger de franchise, des te lager de premie.

Tips bij vrijstelling autoverzekering

Bij het vergelijken van omniumverzekeringen is het handig om steeds de polisvoorwaarden door te nemen. Kijk hoe het zit met de vrijstellingen. Bij een eventuele aanrijding met fout krijg je dan ook geen onverwachte facturen.

Vraag steeds op voorhand of een vrijstelling voorzien is wanneer dat niet duidelijk is voor jou. Normaliter wordt dit zeker aangehaald, maar het is belangrijk dat je alles begrijpt omtrent deze vrijstelling alvorens je het contract ondertekend.

Het bedrag van de franchise kan ook verlaagd worden wanneer je de herstelling laat uitvoeren bij een garage die erkent is bij de verzekeringsmaatschappij waarbij je klant bent.

Wanneer je een klein ongeluk voor hebt door de fout van een derde persoon, dan kan je je franchise bedrag terugvorderen van die persoon. Hij is hiervoor immers ook verzekerd en zijn verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto kan hier in tussenkomen.

Kies een omniumverzekering of autoverzekering met vrijstelling om te besparen op uw premie. Kies voor een franchise bedrag waar je zelf geen problemen mee hebt om deze ook te betalen indien het even fout zou gaan. Voorzie desnoods ten alle tijde een klein bedrag op je spaarrekening speciaal als buffer voor deze vrijstelling. Focus je dus niet uitsluitend op de premie om je verzekering te kiezen.

Dankzij een omniumverzekering met vrijstelling kan men aanspraak maken op een lagere premie. De verzekeringsmaatschappij probeert zo de veelal kleine schadegevallen door te rekenen aan de klanten. Zo hoopt men dat de bestuurder voorzichtiger is, daar de kleine schade voor eigen rekening is.

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen