Omniumverzekering voor een motorfiets

Het is misschien niet bij iedereen bekend, maar er bestaan inderdaad mogelijkheden om je motorfiets omnium te verzekeren. Sinds 2010 komen er meer en meer formules op de markt waaruit je kan kiezen.

Vergeet niet dat het verzekeren van je moto verplicht is, net zoals dat het geval is bij een auto. In dit artikel gaan we meer in op de verplichte motorverzekering en ook de mogelijkheden die je inzake omniumverzekeringen voor je motorfiets.

Verplichte verzekering BA

Net zoals bij een auto het geval is, ben je ook verplicht om de basisdekking te nemen die materiële en lichamelijke schade dekt. Dit ken je als de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Voor motorfietsen is deze eigenlijk dezelfde als een BA-autoverzekering.

De prijs van een motorverzekering kan afhangen van veel zaken. Onder meer de gegevens uit uw verleden zijn van toepassing (al een aantal ongevallen achter de rug?), uw ervaring en leeftijd, maar ook het type motor en het vermogen beïnvloedt de kostprijs van een motorverzekering.

Omniumverzekering voor moto?

Omniumverzekering bescherming motorfietsDat is inderdaad ook mogelijk. In principe kan je makkelijk een verzekeraar vinden die motorfietsen vanaf 50cc omnium verzekert (Touring bijvoorbeeld), maar het gebeurd soms ook dat men pas een verzekering aanbiedt voor motorfietsen vanaf 125cc.

Waarom een omnium voor de motor?

Een omnium voor een motorfiets kan zeker zijn nut hebben. Niet alleen ben je verzekerd tegen diefstal en schade bij een verkeersongeval, maar ook bij een ongeval zonder tegenpartij zoals de schade bij het omvallen van de motor.

Let op met de verwoordingen die je online tegenkomt! Er kan immers verwarring optreden met de benaming ‘omniumverzekering’ omdat we deze vaak gaan vergelijken met de omniumverzekeringen bij auto’s. Een Full Omnium bij auto’s zal eerder vergelijkbaar zijn met een Mini Omnium bij moto’s.
Lees dus altijd na welke zaken er precies gedekt zijn bij het vergelijken van motorverzekeringen.

Verschillende tariefformules

Een kleine omnium of mini omnium zal je verzekeren bij diefstal, brand glasbreuk, schade door natuurkrachten of aanrijding met een dier. Ook de toebehoren van je motorfiets (koffer, windscherm, ..) zijn in principe inbegrepen. Onder glasbreuk wordt dan meestal de schade aan koplampen of achteruitkijkspiegels verstaan.

Een complete of full omnium biedt bescherming tegen stoffelijke schade door aanrijding met derden of veroorzaakt door elk type ongeval. Dus ook als je zelf aan de oorzaak ligt van de schade ben je onder deze formule gedekt.

Als er een dekking tegen diefstal of brand aanwezig is, dan zal er ook sprake zijn van een vrijstelling. Met vrijstelling bedoelt men het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Deze kan verschillen van maatschappij tot maatschappij.
Deze vrijstelling kan een vast bedrag zijn, maar het komt ook voor dat dit een percentage is. Sommige verzekeraars promoten ook motorverzekeringen zonder deze vrijstelling. Het is in ieder geval iets dat je mee kan nemen in de vergelijking van je motorverzekering.

Andere dekkingen voor de motorfiets?

Je kan een verplichte BA-verzekering aangaan of een omniumverzekering, maar soms worden ook de bijkomende dekkingen uit het oog verloren. Voor de motorfiets kan je je ook laten verzekeren voor schade aan kledij, bagage en helm. Aangezien motoruitrusting vrij duur kan zijn en beschermende kledij verplicht is, is het misschien geen slecht idee om hiernaar te vragen bij de verzekeraar die je keuze geniet.

Nog een tip: een bestuurdersverzekering. Een BA-motorverzekering zal alleen schade dekken aan derden. Wordt er geoordeeld dat jij in de fout bent gegaan en heb je zelf lichamelijke schade opgelopen? Dan kan je dus niet terugvallen op een BA-verzekering. Een bestuurdersverzekering daarentegen biedt hiertegen bescherming, zelfs als zou blijken dat je voor even werkonbekwaam bent. Let ook hier op alle voorwaarden en welke grenzen er van toepassing zijn. Bestuurdersverzekeringen voor motorrijders zijn niet altijd even makkelijk om terug te vinden.

Nog geen verzekeraar gevonden? Dan kan je snel prijzen vergelijken op de website van Hopala. Op deze website gaan ze voor jou verschillende aanbieders contacteren en offertes aanvragen zodat je eenvoudig een motorverzekering tegen een scherpe prijs kan kiezen!
Waarom zelf het werk doen als iemand anders het gratis voor jou wil doen?

Bijkomende informatie motorverzekering:

Benodigdheden voor het aanvragen van een motorverzekering:

  • uitreikingsdatum van uw motorrijbewijs (maand/jaar)
  • uitreikingsdatum van uw autorijbewijs (maand/jaar)
  • datum van de inverkeerstelling van uw moto (maand/jaar)
  • vervaldatum van uw huidig motorverzekeringscontract

Tip: combineren met autoverzekering.
In veel gevallen kan het goedkoper zijn om je autoverzekering en de verzekering van je motorfiets te combineren. Vergeet dus niet je huidige verzekeraar en vraag een offerte om de kostprijs en je voordeel te kunnen schatten. Er worden vaak grote kortingen gegeven als je je autoverzekering kan combineren met je motorverzekering.

Merken van motorfietsen:
Alle merken van motorfietsen kan je laten verzekeren. Heb je dus een Aprillia, BMW, Ducati, Honda, Kawasaki, Harley-Davidson, Suzuki, Yamaha, Triumph of een ander merk? Dat kan allemaal.
Let op: het type motor zal wel invloed hebben op de prijs.

Zelfstandige of particulier?
Motorverzekeringen zijn uiteraard beschikbaar voor zowel ondernemingen, zelfstandigen als particulieren. Ongeacht uw professionele situatie is er altijd dus wel iets te vinden.

Verzekeraars omnium motorfietsen:
Er zijn een groot aantal verzekeraars die omnium aanbieden voor motorfietsen. Onder andere: Ag Insurance, Touring verzekeringen, Allianz, Vivium, Baloise, Fidea bieden mogelijkheden aan.

Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen