Verzekeringen bestaan in alle maten en gewichten, maar wat houdt een omniumverzekering nu precies in? Meestal wordt de raad gegeven om bij de aankoop van een nieuwe auto, deze full omnium te laten verzekeren. Is dit correct? We bespreken stap voor stap de inhoud van een omniumverzekering.
Verplichte autoverzekering
Een omniumverzekering is geen verplichte verzekering. Een BA autoverzekering is dat wel en dient om de burgerrechterlijke aansprakelijkheid te dekken bij het gebruik van de auto op de openbare weg.
U kan natuurlijk kiezen om bijkomende verzekeringen af te sluiten. Een OMNIUM is daar een voorbeeld van.
Wat is een omniumverzekering?
Een omniumverzekering, of ook casco genoemd, beschrijft men vaak als een “all-riskverzekering”. Dit zorgt voor verwarring omdat het een controversieel begrip is. Bij een omniumverzekering moet duidelijk beschreven worden voor welke risico’s u zich wenst te verzekeren. Bij een BA autoverzekering ligt wettelijk vastgelegd waarvoor u gedekt bent.
In het kort: met een omniumverzekering kan je genieten van bescherming tegen diverse ongevallen, zelfs als je zelf aanleiding hebt gegeven tot het ongeval.
Verschillende omnium formules.
Een omniumverzekering is dus een aanvullende verzekering op de wettelijke autoverzekering, waardoor je meer bescherming hebt zoals bijvoorbeeld dekking van schade aan uw eigen wagen, zelfs door uw eigen toedoen, schade door een poging tot inbraak, enz ..
Verzekeraars zullen je meestal een individuele dekking in pakketvorm kunnen aanbieden. Op die manier kunnen we een onderscheid maken tussen:
- De Mini omnium
- De Full omnium
De Mini omniumverzekering voor je auto.
Afhankelijk van je wensen, kan je een eigen pakket samenstellen in een MINI omniumverzekering. Op die manier kan je bijkomende waarborgen toevoegen aan je autoverzekering, zoals bijvoorbeeld schade:
• Door brand;
• Door diefstal;
• Door glasbreuk;
• Door natuurlijke omstandigheden (bijvoorbeeld hagel, sneeuw of een storm) of schade door aanrijding met dieren;
• Door schade die je zelf hebt aangebracht (bijvoorbeeld tegen je postbus botsen).
Het is dus belangrijk om goed te beschrijven welke waarborgen je wilt toevoegen aan je MINI omnium autoverzekering.
Het is dus een kleine versie van de full omnium die een extra waarborg toevoegt bij zelf aangebrachte schade, uiteraard door onopzettelijk eigen toedoen.
TIP: je kan ook de opties van je wagen laten dekken. Kijk dus goed of dit in de Mini Omnium autoverzekering werd opgenomen. Je wordt doorgaans ook terugbetaald voor het takelen, herstellen en stallen van je auto. Daarop staat wel een limiet.
De FULL omniumverzekering voor je auto.
Dit is de meest complete formule van de omniumverzekering. Het wordt dan ook vaak de “All Risk”-verzekering genoemd. Met een full omnium heb je de ruimst mogelijke dekking. Naast de verplichte burgerrechterlijke aansprakelijkheid autoverzekering (BA autoverzekering) heb je ook alle mogelijke individuele waarborgen.
Een FULL omniumverzekering zal verschillen met een MINI omnium, omdat deze ook een waarborg heeft voor de eigen schade. Bijvoorbeeld als je zelf tegen een geparkeerde wagen rijdt of schade hebt omdat je bijvoorbeeld tegen je brievenbus hebt gereden.
TIP: Vandalisme is spijtig genoeg nooit uit te sluiten. Een Full omniumverzekering biedt ook een waarborg tegen schade die werd aangebracht door vandalen. Ook kan je laten opnemen om de opties van uw wagen mee te laten verzekeren en ontvang je een (gelimiteerde) terugbetaling bij het takelen, herstellen en stallen van je auto.
Meer omniumverzekering formules.
Een verzekeraar kan zelf ook formules samenstellen, bijvoorbeeld door er een termijn aan te koppelen of aan te duiden in welke mate een verzekering interessant is afhankelijk van de leeftijd van uw auto.
Bij Touring verzekeringen bijvoorbeeld kan je kiezen uit drie formules:
- Mini omnium autoverzekering: geschikt voor auto’s ouder dan 5 jaar;
- Een Omnium Essentium autoverzekering: geschikt voor auto’s ouder dan 3 jaar;
- Een Full Omnium autoverzekering: geschikt voor nieuwe auto’s.
Bekijk hier omniumverzekeringen van Touring verzekeringen.
Wat is de franchise?
Bij een omniumverzekering spreekt men quasi altijd van een franchise of vrijstelling. Dit is eenvoudig gezegd de prijs die je zelf zal betalen naar aanleiding van een ongeval. Je krijgt dus met andere woorden een kleinere vergoeding uitgekeerd indien er zich een ongeval voordoet en een deel van de kosten is hierdoor voor eigen rekening.
De hoogte van deze franchise zal men meestal bepalen aan de hand van een percentage op de waarde van de auto. Het percentage kan bij verschillende verzekeraars verschillen. Hoe hoger de vrijstelling, hoe goedkoper je omniumverzekering zal zijn. De franchise mag enkel worden toegepast bij de FULL omniumverzekering en is dus enkel van toepassing op de eigen schade die je zou toebrengen. Lees meer over de franchise op deze pagina.
Terugbetaling bij schade.
Indien de schade herstelbaar is zal de uitbetaling gelijk zijn met het bedrag die de herstelling zal kosten. In sommige gevallen wordt daar natuurlijk de franchise afgetrokken (zie hierboven).
Indien de schade niet herstelbaar is dan moet er ook gekeken worden naar de bepalingen in het verzekeringscontract en zal er een onderscheid moeten gemaakt worden tussen de ‘werkelijke waarde’ en de ‘aangenomen waarde’.
Indien de schadevergoeding zal bepaald worden aan de hand van de ‘werkelijke waarde’ dan zal de expert die zal worden aangesteld de waarde van het voertuig bepalen voor het ongeval. Hierbij zal hij rekening houden met verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de kilometerstand, de aankoopprijs, de staat waarin het voertuig zich bevond, … De vergoeding die je ontvangt zal dan eventueel wel nog verlaagd kunnen worden met de franchise.
Indien er gebruik zal gemaakt worden van de ‘aangenomen waarde’, dan zal een bedrag worden uitgekeerd dat werd overeengekomen bij het afsluiten van de omnium autoverzekering. Er zal wel rekening worden gehouden met een waardevermindering aangezien de waarde van het voertuig daalt naarmate je er meer kilometers mee gereden hebt.
Wanneer sluit je best een omniumverzekering af?
Hierover hebben we het reeds kort gehad in dit artikel. Op zich is er geen kant en klaar antwoord wanneer je het best een omniumverzekering aanschaft omdat dit verschilt van situatie tot situatie.
Er moet vooral gekeken worden naar de kostprijs van de auto. Daarom is het voor een tweedehands wagen meestal (maar niet altijd) minder interessant om een omniumverzekering af te sluiten. Het merk van de wagen die je koopt is daarom ook niet altijd een belangrijke factor (al zullen luxewagens natuurlijk een grotere kost bij aanschaf met zich meebrengen).
De meest interessante situatie is dus om een omniumverzekering aan te gaan bij de aankoop van een nieuwe wagen. De duurtijd van de omniumverzekering wordt in de praktijk meestal beperkt tot de afbetalingstermijn van het krediet dat wordt aangegaan om de auto te kopen.
Omniumverzekering prijzen vergelijken.
Elke verzekeraar zal zijn eigen formules hanteren. Het is dus nooit een slecht idee verschillende verzekeraars aan te spreken. Je kan gebruik maken van berekeningsmodules die je op het internet kan terugvinden of gewoon zelf aan de slag gaan en offertes aanvragen. Door zelf je offertes aan te vragen loopt je nooit het risico verkeerde informatie te krijgen: deze zal altijd persoonlijk door de firma worden opgemaakt en steeds de correcte prijs bevatten in tegenstelling tot modules die niet altijd up-to-date zijn.
Hier kan je verschillende aanbieders van omniumverzekeringen terugvinden waarbij je gratis offertes kan aanvragen. Start je zoektocht:
Bij Touring verzekeringen;
Bij Corona Direct;
Bij andere verzekeringsmaatschappijen waarvan je hier een overzicht kan terugvinden.
Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?