Rechtsbijstand bij autoverzekering

Het is u ongetwijfeld bekend dat de autoverzekering in zowat alle Europese landen een verplichte verzekering is. Het betreft echter enkel en alleen de BA-verzekering, de verzekering die schade aan derden bij een ongeval indekt.
Een omniumverzekering is niet verplicht maar zorgt voor bijkomende waarborgen bovenop de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA-autoverzekering).

Als aanvulling op deze, maar ook op andere vormen van autoverzekeringen, kunt u er voor kiezen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze vorm van aanvullende verzekering is interessant wanneer u vreest dat er een gerechtelijk geschil zal worden geopend na het plaatsvinden van een bepaald auto-ongeval. Mocht er een dergelijk geschil plaatsvinden zal de verzekeraar van uw keuze immers tussenkomen in de kosten die op dit vlak worden gemaakt.

Rechtsbijstandverzekering

Indien er zich een geschil voordoet, dan zal een rechtsbijstandverzekering tussenkomen. Een veel voorkomend voorbeeld is wanneer de tegenpartij niet toegeeft wanneer hij in fout was.

Met een rechtsbijstandverzekering kan u er zeker van zijn dat alle kosten met betrekking tot de rechterlijke verdediging – zoals voorzien in het contract – gedekt zijn. Dit kunnen gerechtskosten zijn, maar ook het ereloon van uw advocaat.

Het nut van een rechtsbijstandverzekering

In eerste instantie blijft het belangrijk om overeen te komen zonder dat er juridische stappen moeten gezet worden. Uw verzekeraar zal in eerste instantie optreden als bemiddelaar en is de ideale persoon waarbij u adviezen kan inwinnen.

auto beschermen met omniumverzekering

© Shutterstock

Wanneer een minnelijke schikking toch niet mogelijk blijkt te zijn, dan zal uw rechtsbijstandverlener u bijstaan en uw verdediging in de zaak verzorgen. Meestal kan u ook zelf een advocaat kiezen. Vergeet niet dat er bij een ongeval veel emoties gepaard gaan, een rechtsbijstandverlener kan objectief zijn en een andere kijk hebben op de zaken.

Een rechtsbijstandverzekering kan ook tussenkomen wanneer de tegenpartij weigert om te betalen, wanneer hij overduidelijk in fout was. Een rechtsbijstandverzekering kan zeker nuttig zijn.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Een rechtsbijstandverzekering is geen dure verzekering omdat de meeste geschillen via minnelijke schikkingen worden opgelost. U betaald hier ongeveer 50 euro per jaar voor. Vergelijk altijd formules van verschillende verzekeringspartijen om zeker te zijn dat u de nodige dienstverlening kan genieten die het best bij u past.

Elke autoverzekering zal normaliter een rechtsbijstandsverzekering als optie aanbieden. Dat houdt in dat u hier eenvoudig omniumverzekeringen kan vergelijken en de rechtsbijstandverzekering als optie kan kiezen.

U kan ook steeds een zelfstandige verzekering rechtsbijstand afsluiten die los staat van uw autoverzekering. Deze optie is duurder maar de dekkingen zullen ook veel uitgebreider zijn en zich niet alleen beperken op geschillen waarbij uw wagen in betrokken is.

Een verzekering rechtsbijstand kan je ook als optie nemen op een kilometerverzekering bij Corona of een autoverzekering bij Touring.

Wel of niet verzekering rechtsbijstand afsluiten?

Steeds meer verzekeringnemers maken de keuze om de rechtsbijstand bij autoverzekering niet meer af te sluiten. Deze keuze wordt vooral gemaakt uit financiële overwegingen. Het is namelijk een feit dat deze aanvullende verzekering er voor kan zorgen dat uw autoverzekering in een mum van tijd aanzienlijk duurder wordt en dat willen de meeste verzekeringnemers tegenwoordig het liefst vermijden.

Wanneer u van plan bent om een (nieuwe) autoverzekering af te sluiten loont het dan ook altijd de moeite om eerst voor uzelf uit te maken of een rechtsbijstand bij autoverzekering voor u al dan niet interessant kan zijn.

 
Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen