Wat is een volledige omniumverzekering?

Een omniumverzekering is een autoverzekering met bijkomende waarborgen. Je hebt een onderscheid tussen een volledige omniumverzekering of een beperkte omniumverzekering. Een volledige omniumverzekering (of “full omnium”) is de meest complete verzekering die je voor je auto kan afsluiten.

Verschillende soorten autoverzekering

Wanneer je aan het kijken bent voor een nieuwe verzekering voor je wagen, dan is het belangrijk om eerst te weten wat er allemaal mogelijk is.

In eerste instantie hebben we de basisverzekering: de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto. Deze is wettelijk verplicht en bestaat enkel en alleen om derden te beschermen voor fouten van anderen. De inhoud van een BA-autoverzekering is wettelijk geregeld waardoor het relatief eenvoudig is om een BA-autoverzekering te vergelijken bij meerdere verzekeraars.

Veroorzaak je een ongeval in fout (bijvoorbeeld een botsing waarbij je niet in je recht ben) dan zal de verzekering de schade dekken aan de slachtoffers. De schade aan je eigen auto is dan voor uw eigen rekening. Best zonde wanneer je net aan het rondrijden bent in een splinternieuwe wagen. Een ongeval is gauw gebeurd: Even de aandacht verliezen en de controle over het stuur kwijtraken en botsen op een andere wagen.
Je bent in fout en het verdict is hard: uw nieuwe wagen is een total loss of de herstelling kost stukken van mensen. Met een verzekering BA zal dit een dure grap worden. Daarom bestaan er verzekeringen met bijkomende waarborgen zoals een volledige omniumverzekering voor de dekking van schade aan uw eigen auto, of een bestuurdersverzekering om je lichamelijke schade ook te waarborgen.

Zo kan men ook een kleine of een volledige omniumverzekering afsluiten. Op de vraag: ‘wat is een full omnium nu precies?’ – zullen we u een antwoord formuleren.

Een volledige omniumverzekering (Full omnium)

Een kleine omnium zal de schade vergoeden aan zaken waar je niet echt veel kunt aan doen. Denk dan maar aan schade door brand, diefstal, natuurkrachten en glasbreuk. Een volledige omniumverzekering dekt daar bovenop nog meer risico’s. Stoffelijke schade door aanrijding, vandalisme of ongevallen zitten ook inbegrepen in de dekking.

Uiteraard spreekt het voor zich dat de polisvoorwaarden dienen nageleefd te worden. Doordat zowat alle mogelijke risico’s zijn verzekerd bij een full omnium, is de premie vaak aan de hoge kant.

Er wordt ook vaak gewerkt met een vrijstelling (= franchise). Verzekeringsmaatschappijen hopen zo dat de bestuurder enige voorzichtigheid aan de dag zal leggen, daar je voor een deel van de schade zelf verantwoordelijk zal zijn (indien in fout). De full omnium is vooral bedoeld voor nieuwere en/of duurdere wagens. Later kan men dan overschakelen op een mini omnium of een BA-verzekering.

Besparen op een volledige omniumverzekering

Aangezien een volledige omniumverzekering alle risico’s dekt, is deze verzekeringsformule ook duurder in vergelijking met een BA-autoverzekering waar enkel de waarborgen zijn in opgenomen die wettelijk verplicht zijn. Een goedkopere omniumverzekering vinden kan dan een optie zijn. De berekening van een omniumverzekering premie zal afhankelijk zijn van verzekeraar tot verzekeraar. Niet alleen kunnen de opgenomen waarborgen verschillen, ook de manier waarop de premie berekend wordt kan verschillen tussen maatschappijen onderling.

Geld besparen op een nieuwe omniumverzekering zal dus wel even tijd in beslag nemen, maar kan dan wel resulteren in een flinke besparing. Hoe pak je dat aan? We geven enkele tips mee.

  1. Weinig kilometers?
    Opteer dan een omnium kilometerverzekering. Een kilometerverzekering is een extra voordelige autoverzekering. Bij Corona Direct heb je keuze uit 5 verzekeringsformules waardoor de kans groot is dat je een autoverzekering op maat zal kunnen vinden. Bezoek hier Corona Direct »
  2. Kortingen benutten.
    Al gemerkt dat er vooral tijdens de autosalon maanden kortingen worden verleend? Waarmee we bedoelen: bekijk de websites van verzekeraars voor potentiële acties. Bij Touring verzekeringen krijg je bijvoorbeeld een 20% korting indien je een autoverzekering online afsluit. Bezoek hier Touring Verzekeringen »
  3. Het franchise bedrag.
    Bij de meeste autoverzekeraars kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden wat het franchise bedrag betreft. Een hogere vrijstelling of franchise wil zeggen dat je bij een ongeval zelf meer uit eigen zak zal betalen, maar dat houdt ook in dat je omniumverzekering premie zal zakken. Lees hier meer over de franchise »
 

dure auto bugatti

Delen:
Share.

Wilt u ook de goedkoopste omniumverzekering vinden?

button goedkoopste autoverzekering laten berekenen